Винний туризм

Країна «червоного виноробства», яку ще греки-колонізатори називали енотри – «країною вина». Італія довгий час займала перше місце за обсягами виробництва вина. Завдяки теплому клімату, пом’якшення морем і горами, а також мізерним грунтам, італійські вина володіють елегантністю, жвавістю і непідробною оригінальністю.
Італія має чотирьохтисячолітню  історію виноробства і виробляє чверть світового вина.  Однак до недавнього часу вино було тут справою місцевою, навіть сімейною.  Кожен з регіонів спеціалізувався на якихось своїх винах, випускаючи їх для себе.  В останні роки відбулися серйозні зміни у ставленні до вина і практиці виноробства.  Кращі винороби з усього світу з ентузіазмом експериментують з нетрадиційними ідеями, сортами і методами.  Тут немає, як у Франції, обмежень по вирощуванню певних сортів винограду в певних районах. В Італії 20 регіонів і кожен з них виробляє своє вино, яке відрізняється різноманітністю і несхожістю, має свій характер, іноді відрізняється норовистістю, іноді ніжністю. А як може бути інакше, якщо в Італії налічується близько 400 сортів винограду. Завдяки жаркому клімату, наявності гірських хребтів, завдяки яким вирощувати виноград можна на будь-якій зручній висоті над рівнем моря, і грунтам вулканічного походження, вапняку, туфу і мелкокаменистих глиноземів, можна створювати воістину оригінальні і різноманітні вина. Тому й не дивно ,що італійські виноградники та вино утворюють велику частину культури країни.

Франчакорта – невелика територія в Ломбардії, відома своїми однойменними високоякісними ігристими винами. Сa’Del Bosco – одне великих італійських виноробних господарств. Воно розташовується в місті Ербуско, в самому серці Франчакорти — батьківщини чудових ігристих вин. Сьогодні регіон Франчакорта у всьому світі є синонімом аромату і смаку елітних вин і викликає найкращі емоції! Компанія Ка’дель Боско була заснована в 1968 році, господарству належить 230 акрів виноградників, засаджених Шардоне, Піно Бланко і Піно Неро — традиційними сортами регіону Франчакорта. Після довгих і наполегливих вкладень, технологічних поліпшень і набутого досвіду компанія Ca’del Bosco завоювала репутацію одного з найяскравіших виробників не тільки ігристих, але і тихих вин.

Тоскана — винний регіон з найстійкішою популярністю з усіх італійських. Частково завдяки романтичному ореолу своїх горбистих пейзажів, кипарисових алей і мальовничих сіл. Він розташовується на заході Італії, між Середземним морем і гірським ланцюгом Апеннін. Таке географічне положення створює сприятливі умови для винограду: морські течії несуть тепло, а гори захищають від холодного вітру. Головні червоні сорти – Санджовезе, Мерло, Каберне Совіньон, білі – Шардоне, Верментіно, Треббьяно. Червоні сорти займають близько 84% від усіх вироблених вин. Тоскана – батьківщина таких знаменитих вин, як К’янті, Монтепунчіано і Брунелло-ді-Монтальчіно. Найбільше виноробне господарство — Tenuta Greppo Franco Biondi Santi.

В П’ємонті з давніх часів виробляють дуже якісні вина з бездоганною репутацією, якими так пишаються місцеві жителі. Регіон розташований на північному заході країни і характеризується кліматом з холодними зимами і жарким посушливим літом. Регіон відрізняється декількома факторами, що дають йому помітну перевагу перед іншими: близькість Альп, які захищають територію від холодних повітряних атлантичних мас, наявність вологостійких льодовикових грунтів і обробіток унікальних автохтонних виноградних сортів. Основні червоні сорти – Неббіоло, Дольчетто, Барбера, Каберне Совіньон, білі – Кортезе, Мускат, Арнеіс, Шардоне. З них в П’ємонті виробляють переважно марочні вина, в тому числі: Бароло (одне з найбільш шанованих вин регіону, повнотіла смак з вираженими танинами); Барбареско (пряний аромат, більш м’які таніни); Асті (біле ігристе вино з освіжаючим смаком і фруктовим букетом).

Венето. Цей регіон займає третє місце по випуску вин в Італії, а також одну з лідируючих позицій по виробництву марочних зразків. Клімат Венето різноманітний в різних зонах – від альпійського до середземноморського. Головні сорти – Корвіна, Гарганега, Глера (просекко), Треббьяно ді Соаве. Венето – батьківщина таких легендарних вин, як біле Соаве (сухі та солодкі тихі, а іноді ігристі версії), червоне Вальполічелла (Класико, солодкі Речото або сухі Амароне), Бардоліно (червоні молоді екземпляри або більш витримані Класіко).

Сицилія. Острів омивають три моря – Середземне, Іонічне і Тірренське. Клімат із спекотним і вологим літом робить регіон сприятливим для виноградарства. Створювати свої шедеври виноробам допомагає унікальний клімат і грунти вулканічного походження.  Виноград тут дозріває швидко, і вже в серпні на виноградниках починаються роботи зі збору врожаю. Загальна площа сицилійських виноградників становить 127 600 га. На Сицилії вирощуються як міжнародні сорти винограду — Sauvignon, Merlot, Syrah, так і чисто локальні — Nero d’Avola, Cataratto, Insolia, Moscato di Noto, Nerello Mascalese. Також переважно випускають білі вина. До основних білих сортів відносяться Ансоніка, Дзібіббо, Катарратто, Шардоне, до червоних – Сіра, Неро Д`авола , Каберне Совіньон, Мерло. Крім того, на Сицилії створюють культові кріплені вина Марсала.

Фріулі-Венеція-Джулія — Східний регіон Північної Італії. На його прибережних територіях переважає середземноморський клімат з помірними температурами, на горбистих місцевостях контраст денних і нічних температур більш виражений. В основному область виробляє сортові вина, серед яких є якісні екземпляри, здатні скласти конкуренцію хорошим французьким винам. У їх числі Піно Гріджо, Совіньон Блан, Шардоне.