Винний туризм

Країна «червоного виноробства», яку ще греки-колонізатори називали енотри –
«країною вина». Італія довгий час займала перше місце за обсягами виробництва
вина. Завдяки теплому клімату, пом’якшення морем і горами, а також мізерним
грунтам, італійські вина володіють елегантністю, жвавістю і непідробною
оригінальністю.

Італія має чотирьохтисячолітню  історію виноробства і виробляє чверть
світового вина.  Однак до недавнього часу вино було тут справою місцевою,
навіть сімейною.  Кожен з регіонів спеціалізувався на якихось своїх винах,
випускаючи їх для себе.  В останні роки відбулися серйозні зміни у
ставленні до вина і практиці виноробства.  Кращі винороби з усього світу з
ентузіазмом експериментують з нетрадиційними ідеями, сортами і методами.
Тут немає, як у Франції, обмежень по вирощуванню певних сортів винограду в
певних районах. В Італії 20 регіонів і кожен з них виробляє своє вино, яке
відрізняється різноманітністю і несхожістю, має свій характер, іноді
відрізняється норовистістю, іноді ніжністю. А як може бути інакше, якщо в
Італії налічується близько 400 сортів винограду. Завдяки жаркому клімату,
наявності гірських хребтів, завдяки яким вирощувати виноград можна на будь-якій
зручній висоті над рівнем моря, і грунтам вулканічного походження, вапняку,
туфу і мелкокаменистих глиноземів, можна створювати воістину оригінальні і
різноманітні вина. Тому й не дивно ,що італійські виноградники та вино
утворюють велику частину культури країни.

Франчакорта – невелика територія в Ломбардії, відома своїми
однойменними високоякісними ігристими винами. Сa’Del Bosco – одне великих
італійських виноробних господарств. Воно розташовується в місті Ербуско, в
самому серці Франчакорти — батьківщини чудових ігристих вин. Сьогодні регіон
Франчакорта у всьому світі є синонімом аромату і смаку елітних вин і викликає
найкращі емоції! Компанія Ка’дель Боско була заснована в 1968 році,
господарству належить 230 акрів виноградників, засаджених Шардоне, Піно Бланко
і Піно Неро — традиційними сортами регіону Франчакорта. Після довгих і
наполегливих вкладень, технологічних поліпшень і набутого досвіду компанія
Ca’del Bosco завоювала репутацію одного з найяскравіших виробників не тільки
ігристих, але і тихих вин.

Тоскана — винний регіон з найстійкішою популярністю з усіх
італійських. Частково завдяки романтичному ореолу своїх горбистих пейзажів,
кипарисових алей і мальовничих сіл. Він розташовується на заході Італії, між
Середземним морем і гірським ланцюгом Апеннін. Таке географічне положення
створює сприятливі умови для винограду: морські течії несуть тепло, а гори
захищають від холодного вітру. Головні червоні сорти – Санджовезе, Мерло,
Каберне Совіньон, білі – Шардоне, Верментіно, Треббьяно. Червоні сорти займають
близько 84% від усіх вироблених вин. Тоскана – батьківщина таких знаменитих
вин, як К’янті, Монтепунчіано і Брунелло-ді-Монтальчіно. Найбільше виноробне
господарство — Tenuta Greppo Franco Biondi Santi.

В П’ємонті з давніх часів виробляють дуже якісні вина з
бездоганною репутацією, якими так пишаються місцеві жителі. Регіон розташований
на північному заході країни і характеризується кліматом з холодними зимами і
жарким посушливим літом. Регіон відрізняється декількома факторами, що дають
йому помітну перевагу перед іншими: близькість Альп, які захищають територію
від холодних повітряних атлантичних мас, наявність вологостійких льодовикових
грунтів і обробіток унікальних автохтонних виноградних сортів. Основні червоні
сорти – Неббіоло, Дольчетто, Барбера, Каберне Совіньон, білі – Кортезе, Мускат,
Арнеіс, Шардоне. З них в П’ємонті виробляють переважно марочні вина, в тому
числі: Бароло (одне з найбільш шанованих вин регіону, повнотіла смак з
вираженими танинами); Барбареско (пряний аромат, більш м’які таніни); Асті
(біле ігристе вино з освіжаючим смаком і фруктовим букетом).

Венето. Цей регіон займає третє місце по випуску вин в
Італії, а також одну з лідируючих позицій по виробництву марочних зразків.
Клімат Венето різноманітний в різних зонах – від альпійського до
середземноморського. Головні сорти – Корвіна, Гарганега, Глера (просекко),
Треббьяно ді Соаве. Венето – батьківщина таких легендарних вин, як біле Соаве
(сухі та солодкі тихі, а іноді ігристі версії), червоне Вальполічелла (Класико,
солодкі Речото або сухі Амароне), Бардоліно (червоні молоді екземпляри або
більш витримані Класіко).

Сицилія. Острів омивають три моря – Середземне, Іонічне і
Тірренське. Клімат із спекотним і вологим літом робить регіон сприятливим для
виноградарства. Створювати свої шедеври виноробам допомагає унікальний клімат і грунти вулканічного походження.  Виноград тут дозріває швидко, і вже в
серпні на виноградниках починаються роботи зі збору врожаю. Загальна площа
сицилійських виноградників становить 127 600 га. На Сицилії вирощуються як
міжнародні сорти винограду — Sauvignon, Merlot, Syrah, так і чисто локальні —
Nero d’Avola, Cataratto, Insolia, Moscato di Noto, Nerello Mascalese. Також
переважно випускають білі вина. До основних білих сортів відносяться Ансоніка,
Дзібіббо, Катарратто, Шардоне, до червоних – Сіра, Неро Д`авола , Каберне
Совіньон, Мерло. Крім того, на Сицилії створюють культові кріплені вина
Марсала.

Фріулі-Венеція-Джулія — Східний регіон Північної Італії. На
його прибережних територіях переважає середземноморський клімат з помірними
температурами, на горбистих місцевостях контраст денних і нічних температур
більш виражений. В основному область виробляє сортові вина, серед яких є якісні
екземпляри, здатні скласти конкуренцію хорошим французьким винам. У їх числі
Піно Гріджо, Совіньон Блан, Шардоне.